Speciaal Club

Langshan Fokkers

                                                       Duitse Langshan


  Het grootste hoenderras wat je in de tentoonstellingskooien kunt tegenkomen is de Duitse Langshan.

  Duitse fokkers hebben uit de Croad Langshan een kaalbenig hooggesteld ras  gefokt door inkruising van   Minorca’s, Plymouth Rocks en Sumatra’s.                                                              Type


 Het type van de Duitse Langshan is een fors hooggesteld hoen met oplopende ruglijn,  die vanuit de hals begint.

 De vleugeldracht is horizontaal en de staart word open, in een omgekeerde V bij de  hennen en een omgekeerde V tot U bij de hanen gedragen.

 De staart dient afgedekt te worden door zachte sikkels en bijsikkels. Bij de groten zitten  hier vaak de  problemen. Of de stuurveren zijn te lang, of de staartpartij word te  samengevouwen gedragen of de ruglijn is te hol of te bol.

 Hierop moeten we bij de fok streng toezien en het eruit  selecteren.

 De breedte van borst en schouders en staart is in overeenstemming met de hoogte  zonder dat het er plomp uit gaat zien.

 Ze hebben in verhouding een vrij kleine kop met uitdrukkingsvolle ogen.

 De kam is enkel met het liefst 5 kamtanden en  afgeronde hiel vrij van de nek en recht en  rechtop gedragen.

                                                                        Raseigenschappen en fok


  De leg- en broedeigenschappen van de hennen zijn prima te noemen indien je ervoor waakt dat de hennen

  niet te vet worden, dit voorkom je door ze voldoende uitloop te geven en niet te vet te voeren (mais is een   vetmaker). Je moet hier zeker bij showhennen rekening mee houden.

  De Duitse Langshan verliest aan sierlijkheid als de leg is begonnen. De bevruchting is goed en ook de   ziekteweerstand. Ze leggen 150 tot 180 eieren per jaar. Gezien hun anatomische bouw zijn ze minder geschikt   voor natuurbroed aangezien vaak eieren kapot getrapt worden, maar in de broedmachine zijn ze prima uit te   broeden.

  Het is belangrijk om een hen of enkele hennen te zoeken die een behoorlijk formaat hebben met strakke   belijning en de juiste staartopbouw. Daarbij zetten we een haan van een flink formaat, immers grote Langshan   moeten ook echt groot zijn en een flinke beenlengte en een horizontale vleugeldracht hebben.

  Alleen door een juiste fokkerij en strenge selectie bereiken we het gewenste resultaat.

  De fok en opfok is indien ze voldoende ruimte hebben, gewoonlijk geen probleem.

  Het ras vraagt wel kennis van de verzorger. Door de hoge stelling dienen de dieren zodanig gevoed en gehouden   te worden dat loopbenen en tenen goed ontwikkelen. De Langshan heeft tijd nodig rustig groot te worden dus   geen super start ivm de ontwikkeling van de benen.

  Een haan heeft 10 tot12 maanden nodig om uit te groeien een hen een maand of 8. Hierbij telt net als bij de   hennen, niet overvoeren !

  De Langshan hecht zich zeer aan zijn verzorger en ze zijn heel rustig, gezien hun bouw zijn het slechte vliegers   en zijn ze te houden achter een omheining van 1,50 meter.

  Het is een groot en sierlijk ras waar met plezier mee geshowd kan worden.

  Wie de ruimte en geduld heeft en een “raspaardje” wil fokken kan zijn hart ophalen aan de Duitse Langshan en   zo het ras voor uitsterven te behoeden

  Gewicht hanen 3.75-4,5 kg gewicht hennen 2,5- 3,5 kg

  

  Erkende kleurslagen in Nederland ; Zwart, Wit, Blauwgezoomd