Speciaal Club

Langshan Fokkers

Croad Langshan

Een bijzonder zachtaardig reuzenhoenderras. Je moet er eigenlijk wel van houden.

De Croad is een zwaar ras. Statig, mooi in balans, actief, intelligent en vriendelijk (soms eens een wat agressieve haan) Hun geweldig zwarte zachte bevedering heeft een prachtige groene glans. Er zijn ook witte Croads, maar die zie je niet zoveel.

Hun silouet is van de zijkant gezien U vormig, waarbij ze de staart en de kop op dezelfde hoogte dragen.Vleugels hoog gedragen.


                                     Croad Langshan

Het houden van Croad Langshans

Er is niet veel verschil tussen het houden van Croads in vergelijking met andere zware rassen. Ze zijn vriendelijk, gehard en passen zich goed aan. Een voorbeeld is dat ze het in het koude Scandinavie net zo goed doen dan in het warme Australie.

De hennen zijn goede moeders, hoewel ze soms wel een op een kuikentje gaan staan door hun formaat . De Croads mogen geen hoge zitstokken (max 15cm hoog is voldoende) dit ter voorkoming van pootletsel.

Door hun zware postuur moeten ze de gehele dag beschikking hebben over legmeel of korrel. Natuurlijk vers drinkwater en grit. S’avonds wat gemengd graan geeft een goed gevulde krop voor de nacht wat eigenlijk voor alle kippen heel goed is. Daarnaast zou je wat appelazijn, knoflook en wateroplosbare vitaminen kunnen geven om het immuumsysteem op pijl te houden. Een buitenren word zeker op prijs gesteld. Als die er niet is kunnen we ze groenvoer bijgeven, niet giftig onkruid groentes uit eigen tuin zoals kool en als lekkernij eens wat rozijnen

De croads zijn zware kippen . Een haan weegt ongeveer 4.5 kg een hen 3,2 kg.


Erkende kleurslagen in Nederland Zwart en Wit, in Duitsland ook gezoomd blauw


Daarnaast is een ander raskenmerk de bevederde loopbenen en buitenste tenen. Donkere bijna zwarte  loopbenen met vleeskleurige voetzolen en witte tenen Pientere donkerbruine ogen. Kleine kop met grote donkerrode enkele kam en oorlellen

Nog een bijzonderheid zijn hun pruimkleurige eieren waarvan ze er wel tot 150 per jaar leggen.

De bijzondere eikleur;


Men noemt het pruimkleurig, maar eigenlijk is het roze-bruin De verwijzing naar de pruimkleur komt van de kleur van bedauwde ongewassen pruimen. De eieren van de Croad hebben een zelfde laagje over een roze-bruine eischaal.

De eikleur varieert van iets getint tot donkerbruin met meer of minder dauw (wat je er met de hand zo afstrijkt) Dit wisselt per dag naar gelang het seizoen. Je moet bij het samenstellen van het foktoom hier dus ook rekening mee houden.


Ondertussen is de Croad Langshan door heel Europa verspreid, bij enkele fokkers, maar het is onvoorstelbaar dat er niet meer mensen met het ras aan de slag willen. De vruchtbaarheid is niet altijd even goed, zoals wel vaker bij zeldzame rassen. Ook zul je om er mee te beginnen soms wat verder voor moeten reizen om aan fokdieren of eieren te komen


 Daarnaast heb je als je er mee wilt fokken wel veel geduld nodig immers zoals eerder beschreven groeit de Croad langzaam. Maar het is zeker de moeite waard, je krijgt er veel voor terug.


    Foto’s beschikbaar gesteld                        door ;

   Sonderverein Langschan DE

        Hertzlichen dank dafur